Bizimle iletişime geçin

Kadın

Patatesin Saça Faydaları Nelerdir? Sağlıklı ve Parlak Saçlar İçin Patates Suyu

Kızartması, salatası, yemeği, haşlaması, közlemesi… Patatesler, harika lezzetinin yanı sıra pek çok farklı tarifin ana malzemesi olmasıyla da meşhurdur. Ayrıca, demir, potasyum, lif, protein ve vitaminlerle yüklü olan bu çok yönlü sebze, sağlıklı saçlar söz konusu olduğunda da harika işler başarabilir.

Patatesin Saça Faydaları Nelerdir? Sağlıklı ve Parlak Saçlar İçin Patates Suyu

Kızartması, salatası, yemeği, haşlaması, közlemesi… Patatesler, harika lezzetinin yanı sıra pek çok farklı tarifin ana malzemesi olmasıyla da meşhurdur. Ayrıca, demir, potasyum, lif, protein ve vitaminlerle yüklü olan bu çok yönlü sebze, sağlıklı saçlar söz konusu olduğunda da harika işler başarabilir.

Patates, yalnızca ülkemizde değil, dünyanın pek çok lokasyonunda en çok sevilen besinlerden biri. Bunun nedeni, hiç şüphesiz çok yönlü bir sebze olması. Nitekim, patatesin marifeti yalnızca birçok yemek tarifinin ana kaynağı olmasıyla sınırlı değil. Örneğin, sivilceleri yok etmek, camı temizlemek ve çatal bıçak takımlarını parlatmak gibi farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Dünya genelinde popüler olan bu sebzenin kullanımı burada bitmiyor! Patatesin cilde faydaları ve diğer kullanım alanlarının dışında saçlar üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip. Bununla birlikte, saçlar üzerindeki faydalarından istifade edebilmek için patatesi bir besin olarak tüketmekten ziyade suyunun kullanılması gerekiyor.

Patates Suyu Saçlara Nasıl Fayda Sağlayabilir?

Bugüne dek patates suyu ve saç üzerine herhangi bilimsel bir araştırma yapılmasa da bu kök sebzeden elde edilen suyun, saçlar üzerinde iyileştirici etkisi olduğuna inanılıyor. Bunun nedeni, patates suyunda bulunan bileşenlerin saç sağlığını destekliyor olabilmesidir. İşte, saçlarda patates suyu kullanımını teşvik edebilecek birkaç özellik…

  • Patates, B vitamini, C vitamini, çinko, niasin ve demir içerir. Bu besinler saç köklerini besler ve saç büyümesini destekleyebilir.
  • Patates suyu, sebum ve teri emerek kafa derisinin temizlenmesine yardımcı olabilir. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, saç köklerini açarak kafa derisini temiz tuttuğunu gösteriyor.
  • Patates suyu, antioksidan aktivite gösterir. Bu, kafa derisini seboreik dermatit ve kepek gibi enfeksiyonlardan uzak tutmaya yardımcı olur.
  • Patates suyunun doğal saç boyası olarak kullanılabileceğini kanıtlayan klinik bir çalışma olmamasına rağmen birçok güzellik uzmanı ve blog sahibi, beyazlayan saçları kapatmak için patates suyu kullanılabileceğini iddia ediyor.

Patates Suyunun Saça Faydaları

Çiğ patates suyunun saçlara ve saç derisine uygulanması, saçların daha hızlı uzaması, parlak görünmesi, kepeğin giderilmesi ve kafa derisindeki kan dolaşımının iyileştirilmesi gibi çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir. İşte, patates suyunu saçlarınıza uygulayarak elde edebileceğiniz kazanımlardan bazıları…

Saçların daha hızlı uzamasını sağlar: Patateslerde bulunan, C vitamini, çinko, demir, niasin, beta-karoten ve fosfor kafa derisini, saç hücrelerini ve saç köklerini beslemeye yardımcı olur, sağlıklı saç uzamasını destekler. Bu besinler ayrıca saç derisini temizleyip kan dolaşımını iyileştirir. Öte yandan, düzenli olarak patates suyunun uygulanması, saç tellerinin sağlıklı şekilde uzaması için gerekli olan kolajeni geri kazandıracaktır. Kolajen saçın yapı taşıdır ve bu protein, saçın daha hızlı uzaması için oldukça önemlidir.

Saç dökülmesini azaltır: Patatesler çoğunlukla yüksek karbonhidrat ve nişasta içeriğiyle bilinir. Öte yandan, içerdiği çeşitli vitamin ve mineraller çoğu zaman gözden kaçar. Halbuki patatesler, B vitamini, A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, beta karoten ve çinko, potasyum, fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum, selenyum vb. vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bu zengin içeriği, hem saç tellerini hem de saç köklerini güçlendirmeye ve saç dökülmesini azaltır. Ayrıca, hasar görmüş saç liflerini besler, onarır ve saç kırılmasını önlemeye yardımcı olur.

Diğer yandan, patates suyunun saç çıkardığını iddia edenler var. Patates suyunun saç uzatma ve dökülmeyi azaltma gibi etkileri olsa da ne yazık ki saç çıkarmaz. Kelliğe çare ya da çözüm değildir.

Saç derisini temizler: Patates doğası gereği asidiktir ve bu sayede kepeği uzak tutmaya yardımcı olur. B vitamini, magnezyum ve diğer besinler saç derisini kir, yağ ve ölü hücrelerden temizleyerek kafa derisi sağlığını iyileştirir. Bu, kepek, pul pul kafa derisi sorunları vb. gibi kafa derisi sorunlarının tedavisinde yardımcı olur. Sağlıklı bir saç derisi, sağlıklı saç telleriyle el ele gider.

Saçları parlatan doğal bir saç kremidir: Patates saça yumuşaklık ve parlaklık kazandırarak doğal bir saç kremi olarak çalışır. Saçları yumuşatmak için patates suyunun kullanılması birçok medeniyette eski bir ritüeldir.

Beyazlayan saçları kapatabilir: Patatesin saç boyası olarak kullanılabileceğini daha önce duymuş olmalısınız. Birçok güzellik uzmanı ve blog sahibi patates sayesinde beyazlayan saçlarını kapatabildiğini iddia ediyor. Denemek isterseniz yöntem basittir: 2 patatesi yıkayıp kabuklarını soyun ve bir tencereye atıp üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Kaynamasının hemen ardından ocaktan alıp, süzün ve soğumasını bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.

Patatesin Suyu Nasıl Sıkılır?

Patatesin suyunu sıkmak için en iyi yöntem katı meyve sıkacaklarını kullanmaktır. Eğer bu makinelerden birine sahip değilseniz, 2 adet çiğ patatesin kabuğunu soyup 1 bardak su ekleyin ve blenderdan geçirin. Son olarak, nemli bir tülbentte veya kevgirde sıkarak süzün.

Elde ettiğiniz patates sularını direkt olarak cildinize, saçlarınıza veya saç tellerinize uygulayabilirsiniz. Ayrıca, aşağıdaki birkaç kolay patates suyu saç maskesini yapmayı denemek isteyebilirsiniz. İşte, evde yapabileceğiniz birkaç tarif..

Saç dökülmesi için patates suyu maskesi:

  • 1 çay bardağı patates suyu
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağındaki, yağ asitleri, proteinler, vitaminler ve mineraller saç derisini ve kökleri besleyerek sağlıklı saç uzamasını destekler. Ayrıca saç tellerindeki nemi kapatır ve saç kırılmasını önler. Patates suyu ve hindistan cevizi yağı mükemmel bir pakettir. (Saç dökülmesi için bir başka tarif, 1 ölçüye 1 ölçü patates suyu ve soğan suyu karışımını saçlara uygulamaktır)

Yapılışı: İki malzemeyi karıştırın ve hem saç derinize hem de saç tellerinize kökten uca sürün. 30 dakika bekletip hafif bir şampuanla yıkayın. Bu kolay maskesi, haftada 2 kez uygulayın.

Kuru saçlar için patates suyu maskesi:

  • 2 patatesin suyu
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı süzme bal

Bu maske, kuru ve kıvırcık saçlar için en iyi doğal tedavilerden biridir. Bal ve yumurta doğal saç kremleri olarak çalışır ve saç derisini nemlendirirken, patates suyu sağlıklı saç uzamasını destekler.

Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice karıştırıp saçlarınıza sürün. 30 ila 40 dakika bekletip her zaman yıkadığınız gibi yıkayın. En iyi sonuçları alabilmek için haftada bir kez maskeyi saçlarınıza uygulamayı ihmal etmeyin.

Kafa derisi sağlığı için patates suyu maskesi:

  • 2 patatesin suyu
  • 2 yemek kaşığı aloe vera jeli

Hem patates suyu hem de aloe vera saçı nemlendirerek yumuşak ve parlak hale getirir. Aloe vera ayrıca kafa derisi sağlığını destekleyen anti-mikrobiyal ve mantar önleyici özelliklere de sahiptir. Saç derisini rahatlatır, kepek ve diğer kuru saç derisi sorunlarını tedavi eder.

Yapılışı: İki malzemeyi bir kasede karıştırın ve hem saç tellerinize hem de saç derinize masaj yaparak nazikçe sürün. 30 dakika bekletip saçlarınızı yıkayın. Haftada bir kez saçlarınıza uygulayın.

Sonuç:

Patates suyunun saça olan faydaları bilimsel çalışmalarla klinik olarak kanıtlanmasa da faydalı içeriği göz önüne alındığında saçlar üzerinde olumlu etkileri olabilmesi muhtemeldir. Herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur. Bu nedenle, birkaç patatesin suyunu sıkarak yıpranmış saçlara uygulamak, kesin sonuçları gözlemlemek için iyi bir fikirdir. Diğer yandan, herhangi bir kronik saç sorunundan şikayetçiyseniz, evde yapılan doğal kürler yerine, uzman bir doktora giderek, gerekli tedaviyi almanız gerekir. Patates suyu veya diğer tüm bitkisel içeriklerin ilaç yerine geçmeyeceğini, size en iyi ve yalnızca doktorunuzun yardımcı olabileceğini unutmayın.

Okumaya devam et
Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadın

Adaçayı Yağı Ne İşe Yarar? Adaçayı Yağının Faydaları

Adaçayı yağı, herkes tarafından bilinen ve sık kullanılan bir yağ olmasa da aromaterapistler arasında popüler bir uçucu yağdır. Doğal bir antidepresan olan bu yağ ayrıca, kadınlarda adet sancılarını azaltmaktan, dingin bir ruh haline yardımcı olmaya kadar çeşitli faydalarıyla meşhurdur.

Adaçayı Yağı Ne İşe Yarar? Adaçayı Yağının Faydaları

Adaçayı yağı, herkes tarafından bilinen ve sık kullanılan bir yağ olmasa da aromaterapistler arasında popüler bir uçucu yağdır. Doğal bir antidepresan olan bu yağ ayrıca, kadınlarda adet sancılarını azaltmaktan, dingin bir ruh haline yardımcı olmaya kadar çeşitli faydalarıyla meşhurdur.

İnsanlık tarihi boyunca hastalıkları iyileştirmek için doğadan yardım alındığı sır değil. Bitkiler, bitkilerden elde edilen yağlar ve diğer doğal karışımlar ilaç olarak kullanıldı. Bunlardan en çok bilinenlerden birisi ise hiç şüphesiz adaçayı. Bilimsel olarak salvia officinalis ismiyle bilinen bu bitki, Antik Roma’da sindirimi kolaylaştırdığı gerekçesiyle soylular tarafından sık tüketilirdi. Bitkisi, ülserleri iyileştirmek, yaraların kanamasını durdurmak ve boğaz ağrısını yatıştırmak için kullanılırdı. Çinliler ise soğuk algınlığı, eklem ağrısı, tifo ateşi, böbrek ve karaciğer sorunlarını tedavi etmek için adaçayı kullandı. Tüm bu kullanım alanlarına ek olarak, bitkinin yapraklarından ve tomurcuklarından elde edilen yağı, özellikle kadınları ilgilendiren çeşitli faydaları için tercih sebebi oldu. Adaçayı yağının neye iyi geldiğini ve kullanımı hakkındaki püf noktalarını öğrenmek için okumaya devam edin…

Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

Adaçayı uçucu yağı, ferahlatıcı etkiye sahip hoş kokusuyla bilinir. Güzel kokusunun yanı sıra aşağıdaki faydaları size sunabilir. İşte, adaçayı yağının faydaları ve uygulanması hakkında bilgilendirici bir rehber.

Dingin bir ruh haline yardımcı olur: Koku alma duyunuzun, ruh haliniz üzerinde belirleyici etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Nitekim koku alma sistemi, beynin duyguları düzenleyen bölgesini direkt olarak etkiler. Bu, kokladığınız kokuların sizi kötü veya iyi hissettirebileceği anlamına gelir.

2013 yılında yapılan bilimsel bir çalışmada, adaçayı yağının kokusunu solumanın, endişe ve kaygı bozukluğu olan yoğun stres altındaki kadınlar üzerinde olumlu sonuçları olduğu görüldü. Gergin zamanlarınızda adaçayı yağını koklamak, sizi sakinleştirebilir, gevşetebilir ve hatta yükselen kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir.

Antimikrobiyal özellikte bir yağdır: Memelilerin bağırsaklarındaki faydalı bakterileri öldüren Koli basili (E. Coli), Tifoya neden olan Salmonella typhi ve saman basili olarak bilinen Bacillus subtilis gibi pek çok organizmaya karşı adaçayı yağının potansiyel olarak etkili olduğu görülmüştür.

2015 Şubat ayında yapılan bir bilimsel çalışmada, adaçayı yağının bazı bakteri türleri üzerindeki etkisi mercek altına alındı. (Kaynak) Araştırmanın sonuç raporunda, ”Sonuçlar, aktif doğal antimikrobiyal ajan olarak adaçayı yağı içeren formülasyonların kullanılmasını teşvik etmektedir. Antimikrobiyal özelliklerinden dolayı misk adaçayı yağı yaraları ve cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için uygulanabilir.” ifadelerine yer verildi. Öte yandan, adaçayı yağının SARS virüsüne karşı etkileri incelendi ancak bu konuda yalnızca hafif etkisi olduğu görüldü.

Doğal bir antidepresandır: Farelerin denek olarak kullanıldığı ilk araştırmalarda misk adaçayı yağının antidepresan etkilerini test etmek için enjeksiyon veya inhalasyon yoluyla uygulandı. Araştırma, misk adaçayı yağının hayvanlar üzerinde anti-stres etkisine sahip olabileceğini ortaya koydu. (Kaynak) Çalışmanın yazarları, adaçayı yağı üzerine yapılan araştırmanın depresyon tedavisi için umut verici sonuçlar verebileceğini öne sürdüler: ”Bulgularımız, misk yağının depresyonlu hastalar için terapötik bir ajan olarak geliştirilebileceğini ve misk yağının antidepresan benzeri etkisinin DAnerjik yolağın modülasyonu ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir” denildi.

Adet sancılarını azaltır: Adaçayı yağı dünya genelinde daha çok kadınların kullandığı bir uçucu yağ türüdür. Bunun nedeni, adet sancılarının şiddetini azaltabilecek doğal bir ağrı kesici olarak çalışıyor olabilmesidir. Adaçayı yağı, doğal bir antispazmodik olarak krampları ve adet ağrılarını hafifletir. Regl dönemi sancıları çeken 48 kadın üzerinde yapılan bir klinik araştırmada, adaçayı yağı içeren bir kremi adet dönemi boyunca her gün alt karınlarına süren kadınların daha az regl sancısı yaşadığı rapor edildi.

Adaçayı yağı ayrıca, sıcak basmaları, gece terlemeleri ve sinirlilik gibi menopoz semptomları için kullanılır. Birkaç damla seyreltilmiş adaçayı yağını ayak tabanlarınıza ovalayarak sürmeniz, sıcak basmaları ve terleme gibi menopoz semptomlarınızın şiddetini azaltabilir.

Uyku sorunlarının giderilmesine yardımcı olur: İnsanlar başlarını yastığına koyduğu anda uyumaya hazır hale gelirler ancak zihinlerinin uyanık kalmak istediğini görürler. Kafaları birden bire yapılacaklar listelerini, günlük aktiviteleri veya can sıkıcı eski bir anıyı düşünerek saatlerce hatta tüm gece boyunca yatakta dönüp dururlar. Bu size de tanıdık geliyor mu? Düşüncelerinizin önemli uyku zamanını yemesine izin vermeyin. Dinlendirici bir gece uykusu için yastık kılıfınıza eski bir havlu serip birkaç damla adaçayı yağı damlatın. Alternatif olarak, bir peçeteye veya küçük pamuk parçasına adaçayı yağı damlatıp yastığınızın kenarına koyun.

Sağlıklı saçları destekler: Adaçayı yağı ilavesiyle şampuanınızı ve saç kreminizi geliştirebilirsiniz.. Sağlıklı görünen saçlar için şampuanınıza veya saç kreminize üç ila dört damla adaçayı yağı ekleyin. Bu bitkisel katkı, saçınızın doğal olarak hoş kokmasını sağlayacak ve saçınızın güçlü ve güzel görünmesini sağlayacak faydalar sağlamaya yardımcı olacaktır.

Adaçayı Yağının Zararı Var mı?

Adaçayı yağının kullanımı genel olarak güvenli kabul edilse de birkaç detaya dikkat etmek önemlidir. Öncelikle, adaçayı esansiyel yağı yutulmaması (içilmemesi) gereken uçucu yağlardan biridir. Yağın içilmesi zehirlenme riski taşır. Çocuklar tarafından içildiğinde ise küçük miktarlar bile nöbet geçirmelerine sebep olabilir. Bu nedenle, satın aldığınız adaçayı yağınızı çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza etmeniz önemlidir.

Öte yandan, adaçayı yağı az da olsa alerjik reaksiyon riski taşır. Kaşıntı, karıncalanma, nefes darlığı, öksürük, kurdeşen ve baş dönmesi gibi semptomlar yaşıyorsanız yağı kullanmayı bırakınız. Son olarak, adaçayı yağı düşük tansiyon sorunu olan insanların kullanımı için uygun olmayabilir.

Adaçayı Yağı Nasıl Kullanılır?

Adaçayı yağını kullanmak için birkaç farklı alternatifiniz var. Bunlar:

  • Sprey şişe içinde su ve adaçayı yağı karışımı yaparak odanıza sıkın.
  • Kağıt havlu veya pamuk parçasına birkaç damla damlatıp uyumadan önce yastığınızın üzerine bırakın.
  • Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya zeytin yağı gibi taşıyıcı yağlarla karıştırıp masaj yağı olarak kullanın.
  • Şampuan veya saç kreminize 3 – 4 damla ekleyerek duş esnasında kullanın.
  • Saç için kullanımında alternatif olarak, 20 damla taşıyıcı yağa, 5 damla adaçayı yağı karıştırarak saçlarınıza nazikçe sürün. 15 ila 20 dakika bekletip yıkayın.
  • Bileklerinize, dizlerinizin ve kulaklarınızın arkasına az miktarda sürerek parfüm olarak kullanmayı deneyin.

Adaçayı yağını oral olarak tüketmeyin (içmeyin-yutmayın). Çocukların ulaşamayacağı, direkt olarak güneş ışığı görmeyen serin bir yerde saklayın.

Okumaya devam et

Kadın

Makyaj Bazı Nedir, Ne İşe Yarar? Makyaj Bazı Kullanmanın Püf Noktaları

Makyaja yeni başlayan bir kadınsanız, güzellik sektöründeki bazı terimlerin anlamlarını ve ne işe yaradıklarını merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu kadının kafasında soru işaretleri oluşturan temel malzemelerden biri makyaj bazıdır. Astar olarak da adlandırılan makyaj bazları, fondöten veya kapatıcıdan önce cilde uygulanan kozmetik bir üründür.

Makyaj Bazı Nedir, Ne İşe Yarar? Makyaj Bazı Kullanmanın Püf Noktaları

Makyaja yeni başlayan bir kadınsanız, güzellik sektöründeki bazı terimlerin anlamlarını ve ne işe yaradıklarını merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu kadının kafasında soru işaretleri oluşturan temel malzemelerden biri makyaj bazıdır. Astar olarak da adlandırılan makyaj bazları, fondöten veya kapatıcıdan önce cilde uygulanan kozmetik bir üründür.

Hepimiz arada bir de olsa makyaj yapmayı seviyoruz ancak kozmetik endüstrisinin her geçen gün piyasaya sürdüğü yeni ürünlerin hızına yetişemeyip bazıları hakkında bilgi eksikliği yaşayabiliyoruz. Makyaj bazı, makyaj ürünleri içinde en temel malzemelerden biri. Bununla birlikte, yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle çoğu zaman ikinci plana atılıyor ve çoğu kadın bu ürünün ne olduğunu bilmiyor. Öyleyse, makyaj bazlarını daha yakından inceleyerek ne işe yaradıklarına hep birlikte göz atalım…

Makyaj Bazı Nedir?

Makyaj yapmaya başlamadan önce, yüzünüzü boş ve temiz bir tuval olarak düşünebilirsiniz. Resmi yapacağınız tuval ne kadar pürüzsüz ve temizse sanat eseriniz de o derece güzel olacaktır. Peki ama yüzünüz yeterince pürüzsüz değilse ne yapacaksınız? Merak etmeyin, aslında hiç kimsenin yüzü uzaktan görüldüğü kadar kusursuz değil. Siyah noktalar, küçük çukurlar, göz altı morlukları, çiller veya ciltte ton farkı gibi pek çok küçük kusura hemen herkes sahip. İşte tam bu noktada çözüm olarak makyaj bazları devreye giriyor. Makyaj bazı, tuvalinizin üzerini ince bir tabaka şeklinde kaplayarak, ”eşsiz sanat eserinizi” oluşturmanız için zemin hazırlar.

Astar ismiyle de bilinen makyaj bazı, fondöten ya da kapatıcıdan önce cilde uygulanan kozmetik bir üründür. Yüzdeki çizgileri, kırışıklıkları, gözenekleri veya lekeleri düzeltmek ve fondöten veya kapatıcı için pürüzsüz bir zemin hazırlamak amacıyla kullanılır.

Makyaja ilk olarak baz uygulamasıyla başladığınızda, yüzünüzdeki küçük kusurları kamufle etmenin yanı sıra üst katmana uyguladığınız ürünlerin daha homojen dağılmasını ve makyajınızın kalıcılık süresini artırmış olursunuz. Bu nedenle, makyaj bazı çoğu kadın için ikinci plana atılsa da es geçilmemesi gereken önemli bir adımdır.

Makyaj Bazı Nasıl Kullanılır?

Makyaj bazının ne işe yaradığını öğrendikten sonra sizin için gerekli bir ürün olduğuna karar vermişseniz, ilk yapacağınız şey kendi cildinize uygun olan bazı seçmek olmalıdır. Yağlı, kuru ve karma ciltler dahil olmak üzere farklı cilt tipleri için makyaj bazları satılıyor. Cildiniz donuk bir görünüme sahipse, yüzünüze sağlıklı bir ışıltı vermek için açık pembe bir makyaj bazı kullanmanızı öneririz. Kızarıklıklardan ve sivilce izlerinden muzdaripseniz, bu kusurları kapatmak için yeşil renkli bir astar işinizi görecektir. Gözaltındaki koyu lekeleri kapatmak için şeftali tonlarındaki bazlar ideal seçeneklerdir. Öte yandan, yüzünüzün solgun görünmesini istemiyorsanız, sağlıksız tonları nötralize etmek için lila renkli bir astar kullanabilirsiniz.

Makyaj bazları genellikle silikon yüzeye sahip likit ürünlerdir ve aslında uygulama aşamasında çok az bir miktarına ihtiyaç duyarsınız. İşin püf noktası, mümkün olabildiğince ince bir katman şeklinde uygulamaktır. Makyaj bazını uygulamak için yanaklarınıza, T bölgenize (alın ve burun) ve çenenize az miktarda sürün. Parmak uçlarınızla, süngerle veya fondöten fırçası kullanarak yüzünüze dağıtın. Son olarak, kuruması için birkaç dakika bekleyin.

Makyaj Bazı Kullanmak Mutlaka Gerekli mi?

Elbette gerekli değil ancak yüz kusurlarından şikayetçi bir kadınsanız ve makyajınız gün içinde çabucak akıyorsa, makyaj bazları sizin için ideal bir seçenek olabilir. Makyaj bazı kullanımı oldukça kolaydır ve yüze uygulanması fazladan maharet gerektirmez. Tek yapmanız gereken şey her zamanki makyaj uygulamanıza başlamadan önce, ince bir tabaka şeklinde makyaj bazını yüzünüze sürmek.

Öte yandan, makyaj bazları her ne kadar önemli bir malzeme olsa da bu ürüne para vermek istemiyor olabilirsiniz. O halde yapmanız gereken en önemli şey, makyaja başlamadan önce cildinizi nemlendirmek olmalıdır. Herhangi bir makyaj rutininin en önemli aşamalarından biri yüzü nemlendirmektir. Yüzü nemlendirmek, makyajın düzgün bir şekilde oturmasını ve homojen şekilde dağılmasını sağlar.

Nemlendirici kreminizi sürün ve yüzünüzdeki kan akışını iyileştirmek için nazikçe masaj yapın. Cildinizi korumak adına içinde güneş koruyucu bulunan bir nemlendirici seçtiğinizden emin olun. Kuru bir cildiniz varsa, hafif yağlı bir krem ​​nemlendirici seçin. Diğer yandan, cildiniz sivilceye yatkınsa içinde salisilik asit içeren bir nemlendirici kullanmanızda fayda var.

Okumaya devam et

Kadın

Maydanoz Yağının Faydaları Nelerdir? Maydanoz Tohumu Yağı Kullanımı

Maydanoz, dünya genelinde pek çok bahçede yetiştirilen, çok yönlü bir bitkidir. Zengin besin içeriği sayesinde sağlığa olan faydalarıyla meşhur maydanozlar hem taze hem de kurutularak bir baharat olarak kullanılabilir. Ayrıca, tohumlarından elde edilen yağı, sindirimi iyileştirmekten cildi sıkılaştırmaya kadar pek çok faydasıyla bilinir. Bununla birlikte, maydanoz yağının olası riskleri ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Maydanoz Yağının Faydaları Nelerdir? Maydanoz Tohumu Yağı Kullanımı

Maydanoz, dünya genelinde pek çok bahçede yetiştirilen, çok yönlü bir bitkidir. Zengin besin içeriği sayesinde sağlığa olan faydalarıyla meşhur maydanozlar hem taze hem de kurutularak bir baharat olarak kullanılabilir. Ayrıca, tohumlarından elde edilen yağı, sindirimi iyileştirmekten cildi sıkılaştırmaya kadar pek çok faydasıyla bilinir. Bununla birlikte, maydanoz yağının olası riskleri ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

A, B, C ve K vitaminlerinin yanı sıra iyi bir flavonoid, karotenoid, askorbik asit ve tokoferol kaynağı olan maydanoz, dünya genelindeki bahçelerde en çok yetiştirilen bitkilerden biridir. Taze ve kurutulmuşunun dışında, tohumlarından soğuk sıkım yoluyla elde edilen uçucu yağı birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Tüm faydalı içeriğine rağmen maydanoz yağı kullanımında birkaç detayı bilmek önemlidir. Aşağıda, soluk sarı veya renksiz olan bu uçucu yağın faydalarını ve nasıl uygulanması gerektiğine dair ipuçlarını bulacaksınız. İşte, maydanoz yağı hakkında aydınlatıcı bir rehber…

Maydanoz Yağı Ne İşe Yarar?

Maydanoz esansiyel yağı, anti-romatizmal, antimikrobiyal, antiseptik, anti-artritik, gaz giderici, idrar söktürücü, detoksifikatör, febrifüj, emmegagog ve müshil etkiye sahiptir. Endüstriyel alanda maydanoz yağı sabunlarda, kozmetik ürünlerde, deterjanlarda, kolonyalarda ve parfümlerde bir bileşen olarak kullanılır. Ayrıca aromaterapötik kullanımlara sahiptir ve sarılık, sıtma dahil olmak üzere çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu yağ ayrıca sivilce, akne ve cilt enfeksiyonlarının tedavisine ve  gözenekleri dezenfekte etmeye yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Maydanoz yağının diğer faydaları aşağıdaki gibidir.

Mikropları ortadan kaldırır: Yaraların mikroplar tarafından enfekte olma olasılığı yüksektir. Maydanoz uçucu yağı, mikropları ortadan kaldırmaya yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Enfeksiyonların çoğalmasını ve büyümesini önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, % 100 etkili bir dezenfektan olarak çalışmayabileceği unutulmamalıdır.

Etkili bir idrar söktürücüdür: Maydanoz tohumu yağı, idrar yapma sıklığını ve miktarını artırır. Bu, yağın detoksifikasyon özelliğine katkıda bulunan bir etkendir. American Journal of Clinical and Experimental Urology’de yayınlanan hayvan araştırması, maydanozun idrar hacmini ve idrar pH’ını artırdığını göstermektedir. Bol su içmek ve sık idrara çıkmak, istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasının en iyi yollarından biridir.

Adet söktürücü etkiye sahiptir: Maydanoz yağı ve suyu, pelvik bölge ve uterus kanamasını teşvik eden apiol ve miristisin isimli uçucu yağlar bulunur. Yağın bu özelliği, adet söktürücü emenagog etkilere sahip olduğunu gösterir. Emenagog, bitkilerde bulunan adet söktürmeye yardımcı maddelere verilen isimdir. Bakınız: Maydanoz suyu adet söktürür mü? Diğer yandan, hamilelerde düşüğe neden olabileceğinden, gebe kadınların maydanoz yağı ve maydanoz suyu kullanmaması gerekir.

Kabızlığa iyi gelir: Kabızlık her yaştan insanı etkileyebilen sık görülen bir rahatsızlıktır. Müshil özelliği olduğu bilinen maydanoz yağı, bağırsaklarda peristaltik hareketi uyararak mide sıvılarının boşalmasını artırır ve dışkının aşağı doğru hareketini kolaylaştırır. Ayrıca, gaz, hazımsızlık ve şişkinliği giderir.

Sinirleri uyarır: Maydanoz tohumu yağının bir diğer etkisi, sinirleri, nöronları, kan ve lenf dolaşımını, sindirimi ve bağışıklık mekanizmasını uyarmasıdır. Bu nedenle, bu uçucu yağ sizi daha aktif, uyanık, enerjik, güçlü ve güvenli tutmaya yardımcı olabilir.

Artrit ve romatizma semptomlarını azaltır: Artrit ve romatizma, kan dolaşımını engelleyen eklem ve kaslarda ürik asit birikimi ile ilgili hastalıklardır. Vücuttaki toksinleri yok eden ve kanı tazeleyen temizleyici, detoksifiye edici özelliklere sahiptir. Fazla su, ürik asit ve tuzların atılmasına yardımcı olan idrara çıkmayı teşvik eder. Kan akışını teşvik eder ve dolaşımı artırır. Ayrıca gut ve artrite bağlı ağrıların giderilmesini sağlar.

Maydanoz yağının diğer faydaları: Maydanoz yağının faydaları burada bitmiyor. Kanı temizler, metabolizmayı hızlandırır, ateşi düşürür, saç dökülmesinin şiddetini azaltabilir, cilt lekelerini azaltır, afrodizyak etkisi bulunur, zayıflamaya yardımcı olur, selülit, siyatik ve hemoroide iyi gelir. Dahası, sivilce ve akne gibi yaygın cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabilir.

Maydanoz Yağının Zararı veya Yan Etkisi Var mı?

Maydanoz uçucu yağı pek iyileştirici amaç doğrultusunda kullanılsa da birkaç detaya dikkat etmek oldukça önemlidir. Yağı kullanmaya karar vermeden önce bilmeniz gereken birkaç önlem aşağıdaki gibidir:

  • Karaciğere karşı orta derecede toksisite gösterir. Özellikle yüksek miktarda içilmesi, ciddi karaciğer rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle, herhangi bir karaciğer rahatsızlığınız varsa kullanmayın.
  • Düşük riski oluşturduğundan hamile kadınlar maydanoz yağı veya suyunu tüketmemelidir. Ayrıca, küçük çocukların ve emziren annelerin kullanımı için güvenli değildir.
  • Topikal olarak kullanılması (sürülmesi) için taşıyıcı bir yağla seyreltilmesi gerekir. Maydanoz yağını, zeytinyağı, badem yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir yağla seyreltmeden cildinize veya saçlarınıza uygulamayın.
  • Nadirende olsa, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, yavaş nabız ve duyma kaybı gibi yan etkilere neden olabilir.
  • Gözlerle temasından kaçınılmalıdır.

Maydanoz Yağı Nasıl Kullanılır?

Maydanoz yağı yüze, vücudun diğer bölgelerine veya saçlara sürülebilen bir yağdır ancak kullanım öncesi başka bir taşıyıcı yağla seyreltilmesi gerekir. Seyrelttiğiniz maydanoz yağını cildinize veya saçlarınıza sürüp 20 dakika bekletin. Ardından her zaman yıkadığınız gibi yıkayın.

Benzer şekilde, içilerek tüketilmek istendiğinde de başka yağlarla seyreltilmesi gerekir. Örneğin, 1 yemek kaşığı maydanoz yağı, 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı ve 1 fincan sızma zeytinyağı karışımından oluşan bir kür yapın ve günde 1 yemek kaşığı içerek tüketin.

Maydanoz Yağının İçeriğinde Ne Var?

Maydanoz yağının temel bileşenleri arasında a-terpinen, a-pinen, apiole, miristisin, glukozit api, palmitik asit, oleoresin ve tetrametoksikal benzen bulunur. Aynı zamanda apigenin, appiin luteolin ve krisoeriol gibi belirli flavonoidler içerir.

Maydanoz yağının sağlık yararları çoğunlukla kendine özgü bitki bileşiklerinden gelir. Örneğin apigenin, antikarsinojenik ve antiinflamatuar özelliklere sahip güçlü bir antioksidan olduğu bulunmuştur. Ayrıca, apiole, antispazmodik ve vazodilatör etkilerle ilişkilidir.

Maydanoz yağı genel sağlığa ve cilde faydalı bir yağ olsa da bilinçsiz kullanımı faydadan çok zarar verebilir. Özellikle aşırı tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve kullanım öncesi doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Okumaya devam et

Trending

Copyright © 2020 GizliSoru.Com